Izvestiya of Saratov University.

Physics

ISSN 1817-3020 (Print)
ISSN 2542-193X (Online)


For citation:

Zaniewska A. A., Malinin A. V., Skibina J. S., Tuchin V. V., Chaynikov M. V., Beloglazov V. I., Silokhin I. I., Ermakova A. M. Analysis of Fruit Juices Using a Hollow Core Photonic Crystal Waveguides. Izvestiya of Saratov University. Physics , 2012, vol. 12, iss. 2, pp. 58-64. DOI: 10.18500/1817-3020-2012-12-2-58-64

This is an open access article distributed under the terms of Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC-BY 4.0).
Full text:
(downloads: 178)
Language: 
Russian
Heading: 
UDC: 
535.33/.34

Analysis of Fruit Juices Using a Hollow Core Photonic Crystal Waveguides

Autors: 
Zaniewska Anastasia Andreevna, Saratov State University
Malinin Anton Vladimirovich, Saratov State University
Skibina Julia Sergeevna, Saratov State University
Tuchin Valery Viсtorovich, Science Medical Center, Saratov State University
Chaynikov Mikhail Valer'evich, OOO NPP "Nanostructural glass technology", Saratov
Beloglazov Valentin Ivanovich, OOO NPP "Nanostructural glass technology", Saratov
Silokhin Igor Iur'evich, OOO NPP "Nanostructural glass technology", Saratov
Ermakova Anna Mikhailovna, OOO NPP "Nanostructural glass technology", Saratov
Abstract: 

The aspects of application of the hollow core photonic crystal waveguides for spectroscopic analysis of liquid medium were considered. The possibility of using these structures for analysis of a fruit juice was evaluated. The principles of processing of photonic crystal waveguide transmission spectra, which is sensitive to quality of juice, its composition, and main component concentration, were revealed.

Reference: 
  1. Левшин Л. В., Салецкий А. М. Оптические методы исследования молекулярных систем // Молекулярная спектроскопия. М., 1994. 320 с.
  2. Барсуков В. И. Атомный спектральный анализ. М., 2005. 132 с.
  3. Зайдель А. Н., Островская В. Г., Островский Ю. И. Техника и практика спектроскопии. М., 1972. 376 с.
  4. Zheltikov A. M. Microstructure Fibers in Biophotonics // Handbook of Biophotonics : in 2 vol. / eds. J. Popp, V. Tuchin, A. Chiou, S. H.Heinemann. Photonics for Health Care. Vol. 2. Weinheim : WILEY-VCH Verlag, 2011. Р. 77–103.
  5. Скибина Ю. С., Тучин В. В., Белоглазов В. И., Штейнмаеер Г., Бетге Й. Л., Ведель Р., Лангхофф Н. Фотонно-кристаллические волноводы в биомедицинских исследованиях (обзор) // Квантовая электроника. 2011. Т. 41(4). С. 284–301.
  6. Konorov S. O. Zheltikov A., Scalora M. Photonic-crystal fi ber as a multifunctional optical sensor and sample collector // Optics Express. 2005. Vol. 13(9). P. 3454–3459
  7. Тучин В. В., Скибина Ю. С., Белоглазов В. И., Чайников М. В., Скибина Н. Б., Михайлова Н. А., Жестков П. М., Силохин И. Ю. Сенсорные свойства фотонно-кристаллического волновода с полой сердцевиной // Письма в ЖТФ. 2008. Т. 34(15). С. 63–69.
  8. Bosch M. E., Sánchez A. J. R., Sánchez Rojas F., Bosch Ojeda C. Recent Development in Optical Fiber Biosensors // Sensors. 2007. Vol. 7. P. 797–859.
  9. Малинин А. В., Скибина Ю. С., Тучин В. В., Чайников М. В., Белоглазов В. И., Силохин И. Ю., Занишевская А. А., Дубровский В. А., Долмашкин А. А. Применение фотонно-кристаллических волноводов с полой сердцевиной в качестве биологических сенсоров // Квантовая электроника. 2011. Т. 41(4). С. 284–301.
  10. Малинин А. В., Скибина Ю. С., Михайлова Н. А., Силохин И. Ю., Чайников М. В. Биологический сенсор на базе фотонно-кристаллического световода с полой сердцевиной // Письма в ЖТФ. 2010. Т. 36(8). С. 33–38.
  11. Skivesen N., Têtu A., Kristensen M., Kjems J., Frandsen L. H., Borel P. I. Photonic-crystal waveguide biosensor // Optics Express. 2007. Vol. 15(6). P. 3169–3176.
  12. Желтиков А. М. Нелинейная оптика микроструктурированных волокон // УФН. 2004. Т. 174, № 1. С. 73–105.
  13. Markowski J., Baron A., Mieszczakowska M., Płochar - ski W. Chemical composition of French and Polish cloudy apple juices // J. of Horticultural Science & Biotechnology. 2009. ISAFRUIT Special Issue. P. 68–74.
  14. Методы общей бактериологии : в 3 т. / под ред. Ф. Герхардта и др. М., 1984. Т. 3. 264 с.
  15. Сарафанова Л. А. Применение пищевых добавок в индустрии напитков. СПб., 2007. 240 с.
  16. Домашнее приготовление вин. Коктейли. URL: http://vinum.narod.ru/wine7.htm (дата обращения: 09.12.2011).
  17. ГОСТ Р 52186–2003. Консервы. Соки фруктовые восстановленные. Технические условия. – Введ. 2002–01–01. М. : Изд-во стандартов, 2001. – IV, 27 с. : ил. ; 29 см.
  18. ГОСТ Р 52184–2003. Консервы. Соки фруктовые прямого отжима. Технические условия. Введ. 2002–01–01. М. : Изд-во стандартов, 2001. – IV, 27 с. : ил. ; 29 см.
  19. ГОСТ Р 52474–2005. Консервы. Соки, нектары и коктейли для питания детей раннего возраста. Технические условия. Введ. 2002–01–01. М. : Изд-во стандартов, 2001. – IV, 27 с. : ил. ; 29 см.
  20. World market. Ингридиенты для пищевой промышленности. URL: http://www.wm-ingredients.com/ru/products/sweeteners/ (дата обращения: 09.12.2011).